Štítky
Kopr vonný Hanák je jednotletá nenáročná bylina s jasně zelenými listy, je silně aromatická s jemnou kořenitou chutí a širokým využitím v kuchyni. Odrůda Hanák je odolná, vhodná pro rychlení i polní pěstování.
Tymián obecný, jižní dvojče naší mateřídoušky je známý svou silnou, nezaměnitelnou vůní. Čerstvé listy jsou prvotřídní a zdravé koření.
Keříčkovitě rostoucí letnička s výrazně aromatickou natí. Bazalka pravá se odnepaměti pěstuje jako pořeninová, léčivá i medonosná rostlina.
Máta je velmi známá vytrvalá bylina, používaná nejenom pro přípravu osvěžujících drinků, ale i v kuchyni, kosmetice nebo léčitelství.
Rozmarýn je stálezelený polokeř, má růžové květy, které vyraží brzy na jaře a vydrží do časného léta. Má krátké a úzké jasně zelené listy podobné jehličkám, na spodní straně jsou světlejší. Po rozemnutí krásně voní.
Vytrvalý polokeř vysoký 60 cm. Sbírají se listy a mladá nať před květem. Má protizánětlivé účinky a jako koření se používá zejména k tučným masům, jako jsou kachny, husy či vepřové.
Kerblík setý je oblíbenou jednoletou léčivou rostlinou vyznačující se svým aroma připomínající anýz.
Koriandr setý je jednoletá aromatická rostlina s hluboce členěnými listy. Semínka a drobné listy se používají do jídel, salátů a také čajových směsí.
Keříčkovitá, nenáročná jednoletka s oblibou používaná jako koření do masa, salátů či fazolových pokrmů. Saturejku můžete vesele pěstovat na zahrádce i v truhlíku na okně.
Vytrvalá rostlina vysoká až 2 m. Rostliny lze pěstovat z předpěstované sadby a vyžadují vlhčí stanoviště. Užitkovou částí jsou čerstvé nebo sušené mladé listy, vhodné jako koření do omáček, polévek a na pečení.
Vytrvalá, přes 1 m vysoká rostlina s výrazným aroma. Pěstuje se jako koření do okurek, omáček a zálivek na saláty.
Mít v kuchyni po ruce čerstvou petržel se vyplatí. Kadeřavá petržel se používá pro zdobení a ochucení teplé i studené kuchyně, používá se do omáček a nádivek
Pažitka Bohemia je velmi výnosná odrůda, vhodná pro rychlení i pěstování na poli. Listy mají ostřejší chuť a vysoký obsah vitamínu C. Velmi dobře přezimuje. Sklizeň lze několikrát opakovat.
Dobromysl obecnou známe spíše jako oregano, používá se hojně v italské a francouzské kuchyni. Má podobnou chuť jako majoránka, je součástí oblíbené bylinné směsi Provensálské koření (bazalka, estragon, oregano, rozmarýn, saturejka, tymián).
Tato velmi hustě rostoucí a po citronu vonící forma bazalky je ideální do květináčů a truhlíků. Je výborná do salátu, k těstovinám, masu, bylinkového másla atd...
Meduňka lékařská je vytrvalá bylina, vonící po citrónu. Čaj z čerstvé meduňky pomáhá na nespavost, neklid, úzkost nebo mírné deprese.
Majoránka zahradní je oblíbená bylina, pěstovaná pro nať. Má pevnou, silně rozvětvenou lodyhu, drobné plstnaté aromatické lístky zelenošedé barvy a malé, špinavě bílé nebo růžové kvítky.